какво е това ransomware ?

Какво е това ransomware ?

През последните години се наблюдава нарастване на рансъмуер атаки. За такива атаки се съобщава по всички блогове за сигурност, технологични сайтове и дори в новините. За съжаление тези атаки не показват тенденция към намаляване. Дори напротив, броят им нараства.

Cryptolocker, първият известен ransomware, се наблюдава през 2013год. От тогава, до средата на 2015 имаше само няколко активни ransomware варианти и техните методи на заразяване бяха ограничени . Някои от тези варианти бяха толкова слаби, че беше възможно да се декриптират файлове без дори да се заплаща.
Ransomware е зловреден софтуер, чиято цел е да печели пари от вас. Има много вариации, започвайки от Cryptolocker, Tesla Wall, Crypto Wall И много други. Образно казано, те задържат вашите файлове „като заложници” и изискват „откуп” за тях.Не всички ransomware са идентични. Основното нещо, което превръща един зловреден софтуер в ransomware е, че той се опитва да изнуди директни плащания от вас. Някои зловредни вируси могат да бъдат прикрити под формата на pop-ups например, със следните съобщения: “Your computer is infected, purchase this product to fix the infection” или “Your computer has been used to download illegal files, pay a fine to continue using your computer.”
В други ситуации, може да се прояви и по по-различен начин. Той може да се закачи дълбоко в системата ви, показвайки съобщение, че вируса може да бъде премахнат, само когато платите на неговите създатели. Този тип зловреден софтуер може да бъде премахнат/декриптиран чрез антивирусна програма или специализиран  софтуер за декриптиране на данни в краен случай, просто с преинсталация на Windows ОС, но това ще доведе до загуба на данни.
За съжаление ransomware започва да става все по-сложен. Един от най-популярните примери, Cryptolocker, започва криптирането на вашите файлове в момента, в който получи достъп до системата ви и не позволява достъп до тях без да се знае декриптиращият ключ. След това CryptoLocker Показва съобщение, с което ви информира, че файловете ви са криптирани и имате само няколко дни, за да платите. Ако платите, например $300, те ще ви предоставят декриптиращия ключ и ще възстановят файловете ви. Cryptolocker услужливо ви предлага няколко метода за заплащане и след като платите, те всъщност наистина ви предоставят ключ за възстановяване на файловете.
Когато правите back-up на файловете си, бъдете сигурни, че ги запаметявате на места, където те не могат да бъдат изтрити или презаписани. Например можете да ги запаметите на преносим хард драйв. Просто не правете backup на вътрешния хард диск или мрежа. Честото правене на бекъпи също е важно – едва ли искате да изгубите седмица усилена работа само защото правите архив на  вашите данни  веднъж седмично. По тази причина автоматичните backup приложения са изключително подходящи.
Освен с помощта на подходяща стратегия за архивиране, може да избегнете ransomware по всички начини, по които може да се избегнат други форми на зловреден софтуер. CryptoLocker е засечен да се предава чрез прикачени файлове в имейли, Java plug-ins и други.
За да избегнете този зловреден софтуер:
Използвайте добри антивирусни продукти, които ще се опитат да спрат ransomware атаката още в началото. Антивирусните програми не винаги са съвършени и компютърът ви може да бъде заразен дори когато ги използвате, но това все пак допълнителна защита.
Избягвайте стартирането на подозрителни файлове – ransomware може да бъде под формата на .exe файл, прикачен в имейл, от незаконни файлове, съдържащи пиратски софтуер или навсякъде откъдето може да се появи зловреден софтуер. Бъдете нащрек и внимавайте какви файлове сваляте и стартирате.
Винаги обновявайте софтуера си – използвайки стара версия на уеб браузър, операционна система и други, може да позволите достъпа на зловреден софруер през „пукнатините” в сигурността.
Ако все пак, по една или друга причина, станете жертва на множеството зловреден софтуер, който дебне в интернет пространството, ние, от ЕМДИ ЗЕРО бързо и ефективно ще ви помогнем да разрешите проблема и  спокойно да използвате вашият компютър като се доверите на услугата почистване и премахване на вируси.

Заявете безплатна оферта

Ние предлагаме професионални услуги в сферата на ..

Още от нашия блог

Всички постове